Proutěný košík je na čerstvé pečivo nejlepší

Inspirace

Naučte se skladovat pečivo, aby vám čerstvé vydrželo co nejdéle. Zapomeňte na chladničku nebo igelitový pytlík. Chlebu bude nejlépe v proutěném košíku.

Proutěný košík je na čerstvé pečivo nejlepší

Nejlepší věci jsou často ty nejvíce prosté. Třeba voňavé pečivo. Řeknete si, obyčejný chleba. Čerstvě vytažený z pece v pekárně nebo obchodu a přinesený domů často ani nestihne vychladnout. Stačí hodina, dvě a je pryč. Ale co když bydlíte sami. A celý bochník na posezení nesníte?

Proutěný koš na pečivo

Autorské právo: karandaev / 123RF Reklamní fotografie

Proutěné koše na pečivo dřív patřily do každé domácnosti

Dřív se chleba doma pekl maximálně jednou týdně.  Vytápět pec častěji bylo neekonomické. Bochník proto musel vydržet po celou dobu chutný a měkký. Chleba tedy nesměl vyschnout, ztvrdnout nebo naopak chytit plíseň. A ono to šlo. Nebudeme teď proto znovu objevovat kolo. A vzpomeneme si, jak chleba před desítkami let skladovali naši předci. V době, kdy nebyly chladničky, natož mikrotenové sáčky. K uchování jídla sloužily podobně prosté věci, jako je třeba právě sám chleba – proutěné košíky na pečivo a osušky.

Pečivo a chleba nesmějí být vystaveny slunku ani přílišnému teplu. Pečivo potřebuje „dýchat“. Nejlépe mu proto bude v obyčejné ošatce nebo košíku z proutí. Zapomeňte na igelitové pytlíky. Ty jsou neprodyšné. Aby chleba nevysychal, lepší je pytlík papírový. A ještě lepší je čistá bavlněná utěrka nebo lněné plátno, kterým pečivo v proutěném košíku přikryjete. Kam pak dát samotný koš na pečivo?

Košík s pečivem nepatří do lednice

Koš s pečivem umístěte do chladnější skříně, kde uchováváte další potraviny. Tam pečivu nebude škodit ani přímý sluneční svit, ani cirkulace teplého vzduchu. Natož plesnivění. Vhodná není samozřejmě ani chladnička – nízké teploty jen urychlují procesy stárnutí chleba. Pokud košík na pečivo máte ve skříni na potraviny, v komoře nebo v zásuvce, pečivu nehrozí ani vyšší teploty. A s nimi ani další nepřítel – plíseň. Udává se, že teplota 20 – 25 °C je na skladování pečiva ideální.

Potřeba uchovat pečivo, aby zůstalo pěkně měkké, dalo se dobře krájet a kousat, je problém starý jako pečení placek z obilí samo. Recept na dobrý chleba existuje. Ale zaručený recept na to, aby ten samý chleba zůstal dlouhou dobu čerstvý, nemá nikdo. Ale uchovat chleba či pečivo vůbec v trvanlivém stavu až několik dnů půjde.