Návod na pletení z pedigu – zvoneček

Návod

jednoduchý návod na pletení zvonečku z pedigu. Vyrobte si krásnou dekoraci na Vánoce či jiné sváteční chvíle a dotvořte tak potřebnou atmosféru.

Pletení zvonečku z pedigu

Zvonečky jsou oblíbenou vánoční dekorací v mnoha domácnostech a obchodech – dobře se hodí jako ozdoba do oken dveří či na stromeček. Své využití dekorační zvonky nacházejí i během Velikonoc i jiných příležitostí. Pokud si nechcete koupit zvonek již hotový, pak určitě oceníte náš podrobný návod, se kterým si jej hravě vyrobíte sami. Přejeme pohodové tvoření.

Co budete k tvorbě zvonku potřebovat

  • 9 cm forma – pedig 2 – 2,25 mm 0,04 kg (pro výplet jsme použili barevný pedig 2,25 mm)
  • 6,2 cm forma – pedig 1,75 – 2 mm 0,03 kg
  • 4,5 forma – pedig 1,5 – 1,75 mm 0,01 kg
  • Forma
  • Nůžky
  • Šídlo

          

Příprava na pletení

Ze zvoleného, připraveného, přírodního pedigu si nastříhejte pomocí nůžek osnovy – ideálně 8 ks s délkou okolo 44 cm. Před samotným tvořením nezapomeňte pedig namočit na 1 minutu do vlažné vody – změkne a bude tvárnější.

Vezměte osnovní pruty (všech 8 ks) a přehněte je na půl. Vezměte do rukou své šídlo a do 4 prutů udělejte dírky. Následně seřaďte pruty pomocí šídla.

      

Poté vezměte pruty, do nichž jste před chvíli vyhloubili dírku šídlem, seřaďte si je v prstech vedle sebe a provlečte jimi prut až do místa přehybu. Postupně tak pokračujte i se zbylými třemi pruty. Tímto způsobem vytvoříte kříž, který bude tvořit hlavní konstrukční prvek dekoračního zvonečku.

     

Pletení dekoračního zvonku krok po kroku

Opletový prut zahněte za čtyři osnovní pruty.

Dále opletový prut křížíme přes další čtyři pruty osnovy – tím vám postupně začne vznikat vršek zvonečku.

Postupně s tímto oplétáním pokračujeme do chvíle, kdy je vytvořený kříž opleten jednou celý dokola. Další řadu pak již pleteme přes dva pruty osnovy.

Třetí řadu opleťte stejně jako řadu první – pouze přes jednu osnovu. Tímto postupem se dostanete do fáze, kdy již máte vytvořený základ (vrch) pro formu.

Pomocí šídla udělejte ve vytvořeném vrchu otvor, do kterého následně vsuneme formu, kterou poté přitáhneme kompatibilní matkou.

    

V pletení pokračujeme s pomocí barevných prutů (na Vánoce se hodí bílý nebo červený, na velikonoce zelený nebo oranžový). Barevný prut přidávejte za druhý osnovní prut od prutu prvního.

Prut č. 1 následně veďte přes dvě osnovy a podvlečte jej za jednou osnovou.

S pletením pokračujte až do výšky formy. Samotný výplet ustřihněte za prutem osnovy a následně přejděte na uzavírku.

    

Tu uděláte tak, že osnovní prut zahnete za vedlejší osnovní prut a protáhnete jej před dalším osnovním prutem. Osnovní prut poté ukončíme za třetím osnovním prutem. Tímto způsobem pokračujte celým okrajem zvonku dokola.

    

Poslední osnovní prut protáhněte prvním zahnutým osnovním prutem zezadu a poté zepředu dozadu. Potom stačí prut zastřihnout.