Proč jsou pomlázka a beránek tradičními symboly Velikonoc?

Inspirace

Proč jsou pomlázka a beránek tradičními symboly Velikonoc?

Proč jsou pomlázka a beránek tradičními symboly Velikonoc?

Česká republika je jednou ze zemí, kde je velmi málo věřících. Přesto jsou Velikonoce jedním ze svátků, které po Vánocích slavíme nejvíce. Velikonoce znamenají pro křesťanský svět největší svátky roku - slaví zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Upečte beránka a nazdobte kraslice. Proč?

Na Velikonoční pondělí ráno muži chodí na návštěvu nejen po své rodině, ale také v celé vesnici, s pomlázkou. Pomlázka je nejčastěji vyrobená z vrbového proutí. Pro ženy je tento zvyk nejméně oblíbený, a to pokud kluci pojmou tradici spíše jako výprask než jemné vyšlehání. Cílem pomlázky je omlazení - tedy zůstat zdravá a má podpořit i plodnost. Za odměnu pak chlapci dostanou ručně zdobené kraslice, sladkosti, případně skleničku pálenky.

Na jižní Moravě má Velikonoční pondělí tradiční podobu - místní chodí v krojích, pomlázky pletou ručně až z 24 proutků, ženy vyfukují a vyrábějí kraslice z sněhově bílých vajec, pečou a vaří na pohoštění všech návštěvníků. V méně tradičním pojetí vyšlehá táta nebo synové jen mámu a sestry a nejbližší rodinu. Někdy se už darují pouze peníze.

Nebo patříte mezi rodiny, kde se koledníkům dveře neotvírají?

“Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.”, je nejznámější velikonoční koleda.

V některých částech republiky ženy na oplátku polívají muže studenou vodou.

Pečení beránka a jeho vystavení znázorňuje podobu Ježíše Krista, protože on je beránek, který se obětoval za spásu světa.

Vajíčko nebo kraslice je symbolem nového života. Na východ od nás jsou kraslice nejčastěji barvené červeně. Odtud pochází také jejich název a jsou spojovány s Kristovou krví.

Kočičky z vrby jívy se světí v Květnou neděli a spálí se na Popelečnou středu. V Jeruzalémě totiž místní vítali Krista při jeho příchodu palmovými “kočičkami”.

Zajíček má tradici ještě dávno před křesťanstvím. Pohanská bohyně plodnosti proměnila ptáka v zajíce, když umrzl ve vánici. Zajíček pak každý rok z vděčnosti snášel vajíčko právě během jara. Zajíček později také symbolizoval Krista.

Tradiční velikonoce i s krásnou výzdobou

V Pedig-proutí.cz tradicemi žijeme. Proto pleteme i na zakázky, dovážíme a prodáváme vlastní proutěné výrobky z přírodních materiálů. Na Velikonoce jsme pro vás připravili široký výběr velikonočních dekorací , kde jistě najdete to pravé na výzdobu vaší domácnosti během těchto jarních svátků.