Ratan mají Češi v oblibě, co to ale je za materiál?

Inspirace

Ratan je rostlina z jihovýchodní Asie. Omotává se okolo statných stromů typických pro pralesy tropických oblastí. Liána může mít až 100 i 200 metrů.

Ratan a pedig

Ratan je rostlina z jihovýchodní Asie. Omotává se okolo statných stromů typických pro pralesy tropických oblastí. Liána může mít až 100 i 200 metrů. V Asii se jedná o tradičně využívaný materiál pro výrobu nábytku. Nepleťte si ho ale s bambusem.

Ratan nemá větvě, ale listy, které mají na konci čepele háčky. Těmi se zachytávají o kůru stromů i jejich větve a rostou do výšky.

Díky vysoké vzdušné vlhkosti v pralesích má ratan vnitřní vrstvu dřeva silné pórovitou. Zatímco bambus je dutý.

Jak se zpracovává ratan

Ratanové šlahouny jsou velmi ohebné, ale dají se narovnat na ratanové tyče v horké páře nebo v olejové koupeli. První se ale může odloupnout tvrdá venkovní vrstva. Ratanové tyče se lehce převážejí. V horké páře se ale dají ohnout do jakéhokoliv tvaru. Toho se využívá u mnoha typu výrobků.

Ratanová kůra není odpadem. Využívá se pro tvorbu rohoží, které ale tak často v Evropě nepotkáme. Většinou se vyváží pouze výrobky z ohýbaného ratanu.

Jak se liší ratan od bambusu

Bambus je rychle rostoucí dřevina z rodu lipnicovitých. Je to tedy zdřevnatělá tráva. Uvnitř je bambus dutý. Naproti tomu ratanové liány jsou celé ze dřeva a rostou neskutečně pomalu. Klidně i 15 až 35 let, kdy mohou být teprve použity pro výrobu nábytku.

Pleteme z ratanu nebo pedigu

Ratan pro venkovní nábytek má velmi často tvrdou slupku nesloupnutou a chrání ho tak před povětrnostními podmínkami.

Ze sloupaného ratanu najdete různé košíky či nádoby. Ty se dají dozdobit i sloupnutou kůrou (často v rozích). Ratanová vlákna se moří, aby získala jinou než přirozenou barvu a na závěr se lakuje lakem na vodní bázi.

Většina práce probíhá ručně, a to většinou v místě těžby. Do Evropy se potom dováží již hotový nábytek.

Vnitřní část liány se nazývá pedig, ten už se dováží i jako materiál, ze kterého si mnohem častěji pletete vlastní výrobky. V naší nabídce najdete pedig ve všech možných rozměrech.

Výhody ratanu

  1. Ratan je velmi lehký materiál
  2. Nábytek z ratanu je pevný
  3. Životnost ratanu je dlouhá, protože je odolný proti plísním, dalším škůdcům, i špatnému počasí
  4. Je ekologicky nezávadný

Patříte také mezi oblíbence ratanu? Podívejte se na náš sortiment s výrobky z ratanového dřeva.